Projekt golvrenovering

Bakgrund

Under flera år har vi noterat att golvet i stora salen gungar vid belastning. Vid större evenemang har vi då stöttat under golvets bärlina med domkrafter. I delar av golvet har även trossbotten fallit ner och då även sågspånet som isolerat.

2017 började vi planera för ett projekt där de delar som var dåliga skulle repareras och isoleringen ersättas. Då det låg mycket organiskt material på marken så skulle även det övre lagret  av jord under golvet avlägsnas samt ventilationen under golvet förbättras. Projektet skulle finansieras med egna medel plus vindbygdsmedel från Fred Olsen Renewables.

 

För projektet hade en entreprenör utsetts men ett projekt av liknande art som han utför strax före gjorde att han tyckte att vi skulle tänka till om det var rätt att bara lappa och laga. Visserligen blev det billigare men risken var ju att det endast löste dagens problem och att vi sedan skulle få fortsatta problem. 

Efter att under vintern 2018/2019 tagit in priser och diskuterat inom intresseföreningen tog vi beslut om att renovera hela golvet. En entreprenör har utsetts och ska förhoppningsvis börja att lägga nytt golv i tid så att vi kan hålla det trivselcafé som vi brukar ha i senare delen av juli. I projektet är det inräknat en hel del egen arbetsinsats där vi i föreningen utför kringarbeten som faller utanför själva byggnationen. 

1 maj 2019

Bilden kan innehålla: 5 personer, personer som ler, personer som sitter, himmel, moln, utomhus, natur och mat

Den 1:a maj började vi med att städa ut möbler och bryta upp golvet. För att lättare kunna utnyttja lokalens yta har vi tagit beslut om att i fortsättningen inte ha någon scen. Samtidigt städades gården och gräsmattan krattades. Bitte hade fixat fika till gänget.

9 Maj 2019

För att kunna starta rivningen av en sida har vi börjat skotta över spånet till en sida av huset.

21 Maj 2019

Idag fick vi besked från Fred Olsen Renewables att vi fått tillstyrkt ytterligare stöd till renoveringen från vindbygdsmedel.

31 Maj 2019

5° på förmiddagen, det blåser som den värsta höststorm och regnet driver horisontellt. Då var det lämpligt att fortsätta med att riva ut golvbjälkarna. Rejäla bitar som var tunga att bära ut fastän vi kapade i kortare bitar. Men den längsgående bärlinan var så angripen att vi fick stötta under då vi kapade av de tvärgående. Vi hann med 4 stycken innan en spik var i vägen för sågen så det blev till att slipa om kedjan. Under golvet fanns även ett 40-tal fönsterramar av gammal modell, de flesta med hela glas och friskt virke. De var i flera storlekar och har antagligen använts som innerfönster under vintern. Varför de hamnat här får vi väl försöka ta rätt på.

11 juni 2019

Dags att suga ut spån och annat organiskt material som finns i grunden. 2 killar från Swoosh kom strax före 9 och började med att suga ur spånet så att vi kunde riva ut trossbottenbrädorna. Sedan gick det att komma åt att suga ut spånet som rasat ner och därefter gick de över hela ytan för att suga bort det översta jordlagret. Vid ettiden så var de klara och åkte iväg och tömde det tredje lasset.  Kortare tid än förväntat då vi även hade en paus för fika. Tack Karin som kom och bjöd. De hade även varit tvungna att rensa filtret i sugbilen då den fuktiga myraktiga jorden täppt till så att de behövde använda ett spett för att lossa kakan. Då vi bara var 2 som assisterade så hann vi inte hålla undan och kapa bort resterande golvåsar utan det får bli en annan dag.

16 juni 2019

När utetermometern visade +25° så var det faktiskt bättre att vara inomhus och kapa ner resterande åsar och bära ut. Arbetet gick snabbt då vi var 4 man på plats som hjälptes åt. Så med undantag för att en del spån som rasat ner behöver städas bort är det nu klart för Ekträsk bygg och transport att ta vid för att bygga upp ett nytt golv.

1 Juli 2019

Idag var det dags att starta uppbyggnaden av det nya golvet. Med hjälp av några hjälpsamma män från grannbyarna så lanserades limträbalken genom källarfönstret, bars genom källaren och lyftes sedan upp på fundamenten. Sedan var det bara för Gunnar med personal att börja sätta golvbjälkar. Redan efter dag ett så var bjälkar och ströbrädor på plats.

2 Juli 2019

Nästa moment var att lägga in trossbottenskivor, täta med papp och sedan bära in isolering.

3 Juli 2019

Nu ligger isoleringen på plats och vi får vänta på att trägolvet blivit nedtorkat till rätt fukthalt och kan levereras.

27 Augusti 2019

Äntligen har golvträet levererats och Gunnar har kunnat börja lägga det. Trots att SMHI lovat uppehåll så kom en regnskur just då virket täckts av och kapbänken ställts upp så det blev till att i panik skaffa plyfaskivor och ställa i ordning inomhus. 

3 September 2019

Då är golvet färdiglagt och kanterna drevade så Gunnar kan städa bort. I väntan på att lacken till golvet ska levereras så sätter vi in avfuktare för att hålla det torrt.

För att förbättra ventilationen i torpargrunden så borrade Mattias hål i stenfoten och satte in ett flertal ventiler.

14 September 2019

Så var det då dags att lacka vårt nya golv. Efter att ha kört luftavfuktare i lokalen så var nu fukthalten i träet nere på endast 10%. På rekommendation valde vi att lacka golvet med den Norska lacken ”Trestjerner” från Jotun. Förhoppningsvis kommer den att bevara den ljusa nyansen och ytan hos golvet en lång tid. Den är vattenbaserad så det är inga starka dofter som irriterar under arbetet.

Sedan golvet dammsugits hällde Filip ut lacken i en sträng så att Sandra kunde rolla ut den medan Bengt övervakade och penslade ute vid kanterna. När lacken torkat kommer det att läggas ett lager till.

18 Januari 2020

Då vi tagit bort scenen så blev det en del av väggen som var omålad. Då nederdelen av väggen i lokalen i övrigt hade skador så beslöt vi att sätta en boasering runt alla väggar. Med hjälp av en jigg så kapades alla skivor i samma längd.

19 Januari 2020

Bengt och Mats sätter skivor där det tidigare var scen. 

15 Februari 2020

Efter att element och gardiner kommit på plats var det dags att börja fundera på hur det skulle möbleras. Slutligen kunde vi då anse vårt projekt som slutfört. 

7 Mars 2020

Dags för invigning. Vi i intresseföreningen hälsar alla välkomna till skoterburgare.